Наші продукти

Цікаві статті

Квітковий пилок

квітковий пилокКвітковий пилок – це маса мікроскопічних зерен, кожне з яких містить під двошаровою оболонкою дві або три чоловічі статеві клітини рослин з концентратом повноцінних білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних та інших біологічно активних речовин. Є одним з найбагатших на поживні речовини продуктів. Квітковий пилок, зібраний бджолою та склеєний секретами її залоз та нектаром у яскраві кольорові гранули, називається бджолиною обніжкою.
У складі квіткового пилку наявні 22 амінокислоти, з них 10 незамінних. Для забезпечення добової потреби людини в амінокислотах потрібно 2 ч. ложки (15 г) пилкового обніжжя. Пилок містить також нуклеїнові кислоти.
У пилкових зернах утворюються всі відомі вітаміни. Відзначається особлива роль пилку в забезпеченості вітамінами групи В. Висока цінність його визнана за вмістом провітаміну А, відмічається також високий вміст вітамінів С, Е, Р. Всі вони повинні постійно надходити до організму. Встановлено, що вміст вітамінів у пилку весняно-літнього збору в 1,5-2 рази більший, ніж осіннього.

В пилку міститься велика кількість мінеральних елементів, серед яких особливі цінність мають 23, зокрема залізо, цинк, мідь, фосфор, марганець, кобальт, сірка, нікель,срібло та ін. Сукупний вміст макро- та мікроелементів (28 назв) надає йому важливого значення при вживанні як харчового продукту та лікувального засобу. Вони регулюють процеси кровотворення, судинного тонусу, водно-сольового обміну і підвищують опірність організму.

Фенольні сполуки (флавоноїди і фенолокислоти) пилку виявляють широкий спектр дії, зокрема протизапальної, антиоксидантної, капілярозміцнювальної, антисклеротичної, гепатопротекторної, протипухлинної, антибактеріальної.
Фітогормони стимулюють ріст тканин, регенерацію, активують ендокринні регуляторні процеси. Ці сполуки містяться в ядерних субстанціях пилкових зерен. До біологічно активних компонентів пилку належать також ферменти.
Квітковий пилок є біологічним стимулятором, має тонізуючі властивості: підвищує апетит, зменшує млявість, покращує тонус і тургор тканин, нормалізує обмін речовин, сприяє засвоєнню поживних речовин, підвищує загальну стійкість і функціональну активність організму, стимулює і зміцнює імунну систему.

Пилкове обніжжя рекомендовано вживати при :

  • Захворюваннях шлунково-кишкового тракту: хронічних гастритах, виразковій хворобі шлунка, хронічних колітах і ентероколітах, панкреатитах;
  • Гепатитах, дискінезіях жовчовивідних шляхів, холециститах;
  • При хронічних запальних захворюваннях нирок;
  • Простатитах, аденомі передміхурової залози, сексуальних розладах;
  • Порушеннях ендокринної системи;
  • Лікуванні захворювань серцево-судинної системи: гіпертонічної хвороби, атеросклерозі, ішемічної хвороби серця, порушення серцевого ритму, тромбофлебітів;
  • Анемії;
  • Неврозах різного походження;
  • Для підвищення інтелектуальної діяльності та опірності організму.

Рекомендації щодо вживання квіткового пилку

В чистому вигляді пилок (обніжжя) з метою профілактики рекомендують вживати дорослим у дозі 15-20 г, для лікування 35-40 г на добу. Вживати у два прийоми до сніданку і обіду водночас з такою ж кількістю меду. Дозування дітям за принципом: 1 г пилку з розрахунку на один віковий рік, що в середньому дорівнює 5 г на добу дитині від 3 до 5 років і 10 г від 6 до 12 років. Обніжжя дозують об’ємно, вважають, що в 1 ч. ложці (без верху) міститься 5 г, в десертній – 10 г і столовій – 15 г, з верхом – відповідно 8, 15 і 24 г обніжжя.
Вживати пилок рекомендується за курсом 3-4 рази на рік по 20-30 днів з перервою 3-4 тижні. Чоловікам, переважно з 50-річного віку, з метою профілактики захворювань аденоми простати, доцільно проводити 2-3 курси лікування на рік (по 0,5 ч. ложки з рази в день протягом місяця).

Протипоказанням є підвищена індивідуальна чутливість до продуктів бджільництва.
(За матеріалами О.В. Корбут «Продукти бджільництва для здоров’я людей»)