Наші продукти

Цікаві статті

Мед - сила і здоров`я

Мед - продукт переробки бджолами головно нектару з квітів медоносних рослин. Це не лише корисний продукт харчування, але й важливий лікувальний засіб. За вмістом мінеральних речовин він одним з найбагатших натуральних продуктів. Різні речовини й елементи, що входять до складу меду, утримуються у композиції, найбільш прийнятній для їх засвоєння, тому він практично повністю засвоюється. До складу меду входять цукри: глюкоза, фруктоза (близько 75%), ферменти (інвертаза, діастаза, каталаза, кисла фосфатаза та ін.), мінеральні речовини: солі кальцію, натрію, магнію, заліза, сірки, йоду, хлору, фосфору (їх кількість у меді майже така, як і в крові людини), мікроелементи: марганець, кремній, алюміній, свинець, бор, хром, мідь, літій, нікель, олово, цинк та ін. Крім того, мед містить деякі органічні кислоти та вітаміни. 100 г меду дають організму людини 335 калорій енергії.
Регулярне споживання меду має позитивну дію на всі життєві процеси людського організму.

В нас Ви можете придбати тільки натуральний мед, зокрема, мед квітковий, мед липовий, мед гречаний та інші.

Науково доведена і обґрунтована антибактеріальна, антигрибкова і антипротозойна дія меду. Навіть при розведенні з водою 1:80 мед має антимікробну дію на стафілококи, стрептококи, пневмококи та дифтерійні палички.
Мед збуджує апетит, чудово засвоюється організмом (глюкоза та фруктоза з’являються в крові через 20 хв після споживання) без додаткових ферментативних затрат.
Позитивно впливає на серцевий м’яз (адже глюкоза та фруктоза є енергетичним матеріалом для м’язевої тканини), покращує коронарний кровообіг, живлення органу. Добова доза хворим – 50 г, вживати з лікувальною метою протягом 2 місяців. Внаслідок цього підвищується серцево-судинний тонус, вміст гемоглобіну, зниження артеріального тиску. Не слід при захворюваннях серця вживати мед з гарячим чаєм, оскільки це призводить до підвищення навантаження на міокард та посилення виділення поту.
При хронічній формі ІХС щоденне вживання 1 ст. ложки меду 3 рази на день за 10-15 хв. перед їжею знижує рівень холестерину на 14% (В.А.Дудаєв, В.А. Люсов).

Мед широко застосовується при лікуванні застудних захворювань, піднімає загальний тонус організму, підвищує його резистентність.
Застосовується при лікуванні туберкульозу.
Мед рекомендовано вживати при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. В залежності від кислотності шлункового соку, його приймають по-різному. Так, при виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки мед приймають за 1,5-2 год перед їжею розчиненим у теплій воді, а при гастриті з пониженою кислотністю – безпосередньо перед їжею розчиненим у холодній воді. Дотримання температурного режиму у даному випадку є важливим, адже теплий медовий розчин розріджує слизь, не подразнює стінки кишківника і понижує кислотність шлункового соку, а холодний медовий розчин подразнює кишківник, підвищує кислотність та сприяє затриманню вмісту шлунка.
Вживання 1 ст. ложки меду з яблучним соком сприяє відтоку жовчі, а також допомагає позбутись запорів.
Мед сприяє загоєнню як виразок слизової шлунка, так і зовнішніх ран та виразок, оскільки завдяки бактерицидним властивостям він сприяє очищенню, прискорює регенерацію та епітелізацію тканин.
Мед активно застосовується при захворюваннях печінки та жовчного міхура. Це пояснюється високим вмістом глюкози в меді, що сприяє підвищенню глікогену в печінці.

Чудово зміцнює нервову систему, має виражену снодійну дію. Для цього слід 1 ст. ложку меду розвести у 1 склянці теплої води та вживати за 30-40 хв перед відходом до сну.
Мед широко застосовується в офтальмології: входить у склад очних мазей, використовується при лікуванні виразок рогівки. При початковій стадії катаракти, кон’юнктивітах можна робити примочки на очі з 20-30% розчину меду у воді.
У гінекології мед ефективно застосовується при лікуванні ерозії шийки матки. Для цього слід ввести у піхву марлевий тампон, змочений розчином меду у воді (1:2); через 24 год. Видалити. Процедури проводити щоденно протягом 15-20 днів. Покращення настає через 5-6 процедур. Зникають больові відчуття, припиняються виділення, нормалізується склад секрету, ерозія загоюється.
Мед надзвичайно корисно вживати при виснаженні та ослабленості організму, оскільки додає додаткові калорії чистої енергії, після чого збільшується маса тіла, покращується апетит, сон, підвищується загальний тонус організму.
При тонзилітах, ларингітах ефективним визнано полоскання 30% розчином меду з дистильованою водою декілька разів на день. При запаленні мигдаликів слід розчинити 1 ст. ложку меду в 1 скл. теплої води. Полоскання горла цим розчином знімає запальний процес у мигдаликах, крім того, очищує ротову порожнину від мікробів.
В стоматології мед рекомендується використовувати при стоматиті, гінгівіті, глоситі, неприємному запаху з ротової порожнини у вигляді полоскань (1 ст. ложка на 1 скл. теплої води) декілька разів на день.
При анемії рекомендовано вживати щодня 1 ст. ложку меду з молоком 3 рази в день протягом 20-30 днів. Найбільш ефективними при цьому є темні сорти меду (особливо гречаний), оскільки вони мають підвищений вміст заліза та марганцю, необхідних для кровотворення. Було встановлено, що при щоденному вживанні 120 г меду протягом 20 днів підвищується фагоцитарна активність лейкоцитів на 7%.
Мед широко застосовується у косметології. Він здійснює на шкіру знезаражуючу дію, підвищує її тонус, що є чудовим профілактичним засобом від передчасного старіння. Крім того , мед стимулює кровопостачання шкірних покривів, підвищує потенціал клітин, пришвидшує процеси їх оновлення.
Щоденна добова доза вживання меду для дорослої людини становить 100-150 г, для дітей в залежності від віку 20-100 г.
Слід пам’ятати, що мед може викликати алергічну реакцію, тому вживання меду слід починати з невеликих доз.